Mathias (22) kapret vikariat i Orkla Design: – Fokuserte på å vise hvem jeg er!

Mathias Holt Guttuhaugen (22) danket ut over hundre søkere da han kapret vikariatet som grafisk designer i Orkla Design i februar. Med en kreativ søknad som skilte seg ut og en åpen og engasjert holdning, overbeviste han både oss i Teft og folka i Orkla om at han var den riktige kandidaten for jobben.

Vi var nysgjerrige på hvordan Mathias tenkte underveis i søknadsprosessen. Hva var viktig for han å få frem i søknaden og hvordan forberedte han seg til intervjuet? Vi tok en prat med han om jobbhverdagen og fremtiden – og fikk noen gode råd samtidig.

Hvordan går det i jobben, Mathias?

Det går veldig bra, jeg trives godt! Jeg ble kastet inn i arbeidsoppgavene med en gang. Før jeg startet kjente jeg på alvoret og følte jeg måtte kunne alt, men det måtte jeg raskt legge fra meg. Her må man tørre å spørre om hjelp om man står fast på en oppgave. Siden vi jobber med pakningsdesign for alle merkevarene i Orkla er hverdagen veldig variert, spennende og lærerik.

Hvordan ser en typisk arbeidshverdag ut?

En typisk dag starter gjerne med å sjekke mailen for å se om jeg har fått tilbakemeldinger på det jeg leverte dagen før. Så får jeg kanskje en ny brief jeg skal jobbe med. Det kan være alt fra småendringer av etiketter til utvikling av emballasjedesign, markedsmateriell og digitale løsninger, det er veldig varierende. Arbeidsoppgavene er veldig spennende.

Hva er det som er mest motiverende i arbeidshverdagen din?

Det er egentlig det å få nye arbeidsoppgaver hele tiden. Kollegaene her er veldig fine! Selv om det er stort aldersspenn tenker jeg ikke over at jeg er den yngste. Det er en veldig jordnær gjeng med mange gode sider, og jeg trives veldig godt!

LES OGSÅ: 13 vanlige intervjuspørsmål – og hvordan du nailer dem!

Hvilke ambisjoner har du fremover nå?

Jeg håper å kunne bli her så lenge som mulig og utvikle meg. Jeg trives utrolig godt her jeg er og har ikke tenkt så mye lengre enn det. Det viktigste er å ha en jobb man trives i, og det gjør jeg. Her får jeg jobbe med mange ulike merkevarer, og jeg tror det er nyttig for meg nå som jeg er tidlig i karrieren.

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg fant stillingsannonsen på Finn, og prøvde å beskrive meg selv så godt jeg kunne i søknaden. Jeg la vekt på hvordan jeg er som menneske og kollega, og hvordan jeg kan bidra best mulig i Orkla Design. Når man skal søke er det fint å finne en måte å skille seg ut på, og presentere seg godt uten å overdrive. Før intervjuet prøvde jeg å fokusere på det som en samtale med en person som skal ha meg som medarbeider. Det hjelper meg med å glemme forventninger og roe ned pulsen sånn at vi kan ha en god samtale. Jeg var først på et intervju hos Teft, og så gikk jeg videre til intervju hos Orkla. Og så fikk jeg jobben!

Hvilke karriereråd vil du gi andre nyutdannede?

Sett deg inn i arbeidsplassen til de du søker hos. Få med  hva du kan bidra med, både som menneske og fagperson. Hvorfor er du et friskt pust? Hvem er du som kollega, og hvem er du som person? Vær forberedt på spørsmål de kommer til å stille. Få frem det som kan styrke deg i intervjuet.

Jeg fikk et godt råd; jobbsøking er som et maraton, det er ikke en sprint. Se for deg å søke lenge. Prøv å se hva du gjorde riktig og hva du gjorde feil fra gang til gang. Til slutt sitter det. Jeg tror det er viktig å være seg selv! Ikke vær standard, ikke sitt med mobilen og lat som du ikke bryr deg. Vær engasjert! Vær på!

LES OGSÅ: Ingrid fikk fast jobb etter tre måneder i vikariat: – Jeg føler meg veldig heldig!