13 vanlige intervjuspørsmål – og hvordan du nailer dem!

Vi opplever at kandidatene som presterer best, er de som kjenner seg selv og faget sitt godt. De vet hva de er gode på og hvilke oppgaver de ikke mestrer så bra. Og ikke minst, de er motiverte for stillingen de søker på.

Det er alltid en fordel å stille godt forberedt, uthvilt og med mye energi. I tillegg til å svare godt på spørsmålene, er det også viktig at du er bevisst ditt eget kroppsspråk og ansiktsuttrykk under intervjuet, også om det er et videointervju. Vis at du er interessert når intervjueren snakker, nikk og smil, still spørsmål. Dette vil gi den som intervjuer deg et godt inntrykk av deg som person.

Her er noen tips fra oss til hvordan det kan lønne seg å tenke når du skal svare på de mest vanlige intervjuspørsmålene.

Registrer deg i vårt nettverk

1. Kan du fortelle litt om deg selv?

Hjelp intervjueren litt. Spør: «Hva er det du er mest interessert i, vil du høre om oppgavene og hvordan livet mitt har vært i det siste. Eller vil du at jeg skal ta deg igjennom fra begynnelsen?»

Svaret på dette spørsmålet setter gjerne tonen for hele intervjuet, så det kan lønne seg å forberede seg ekstra på dette. Her kan det være lurt å oppsummere meritter som viser at du er riktig person for den aktuelle stillingen. Ikke svar som du ville gjort i en sosial sammenheng. Det som egentlig blir spurt om er «hvorfor bør vi ansette deg?». Fortell om utdannelsen din og hva du tar med deg fra studiene som vil være bra i denne stillingen. Belys tidligere arbeidserfaringer og snakk om hvorfor disse har gjort deg ekstra godt rustet for denne jobben osv.

2. Hvorfor vil du ha denne jobben?

Vi anbefaler at du snakker om hvorfor du vil jobbe i akkurat dette selskapet, med akkurat de utfordringene de skal ta tak i nå. Kort sagt: Hva er det som gjør at akkurat dette selskapet skiller seg ut for deg nå?

Trekk frem sidene ved jobben som gjør at du søker på den – og da er det selvfølgelig arbeidsoppgavene du burde fokusere på, ikke lønn eller kontorets beliggenhet. Fortell hva du syns er spennende med stillingen, hvorfor du vil gjøre en god jobb med arbeidsoppgavene og hvorfor du vil jobbe innen akkurat dette feltet. Hvilke av dine personlige egenskaper og faglige kompetanse gjør deg ekstra godt egnet til å utføre disse oppgavene i akkurat dette selskapet?

3. Hva vet du om bedriften?

Forbereder du deg godt på dette, er dette en gylden mulighet til å skille deg ut fra de andre aktuelle søkerne. Du vet selvsagt hva bedriften driver med, men hvis du vil imponere kan det lønne seg å gjøre ekstra research før intervjuet. Google bedriften, sjekke facebookprofilen, se på LinkedIn og snakk med folk som jobber innenfor det samme. Finn ut hvilke fokusområder bedriften jobber med, om de har noen spennende prosjekter på gang og hva syns du er attraktivt med det de leverer.

4. Hva er dine største styrker?

Her gjelder det å trekke frem gode egenskaper ved deg selv, som du kan begrunne med eksempler på situasjoner der disse egenskapene kom til uttrykk. Ikke fall for fristelsen til å ramse opp en lang rekke fine adjektiver om deg selv, uten å begrunne dem i intervjuet.

5. Hva ser du på som dine svakheter?

Her er det viktig å se an den du snakker med. Er det et standard intervjuspørsmål, eller er de oppriktig interessert? Det er ikke alle som er like åpne for heeelt ærlige svar på dette spørsmålet. Men vis at du har selvinnsikt, og del gjerne områder du ønsker å bli bedre på og fortell hva du gjør for å få til dette.

6. Hva er du mest stolt av?

Her har du sjansen til å skryte av deg selv. Ikke svar barna dine eller at du har en fin hage 🙂 Trekk frem tidligere jobberfaringer, prosjekter eller utmerkelser som viser at du er godt egnet for stillingen.

7. Fortell om en konflikt/vanskelig situasjon du har opplevd på jobb og hvordan du løste denne

Som nevnt over er de fleste arbeidsgivere ikke på jakt etter en feilfri kandidat, men de er veldig opptatt av at kandidaten de ansetter skal ha selvinnsikt. Det er derfor helt i orden å fortelle om et prosjekt som ikke gikk som planlagt eller innrømme at man tok seg vann over hodet, men da må du ikke glemme å si hva du lærte av dette og hvordan du vil håndtere en lignende situasjon neste gang.

8. Har du søkt på andre jobber?

Dersom du har søkt på andre jobber, så er det helt naturlig å nevne dette. Forklar gjerne hvorfor og hvilke jobber du har søkt på.

9. Hvorfor slutter du i nåværende jobb?

Her bør du unngå å svare at det handler om en dårlig sjef eller dårlig miljø på en tidligere arbeidsplass. Fokuser heller på kompetanseområdene i den nye stillingen som er attraktive for deg. Og at du ønsker å skifte jobb for å utfordre deg selv og vokse videre som fagperson.

10. Hva ser du etter i en ny jobb?

Her bør du selvsagt svare noe som samsvarer med stillingen du søker på, og begrunne hvorfor dette er viktig for deg. Utfordringer og motivasjon som fungerer for deg. Enten det er å tjene mer penger, høyere fleksibilitet eller en mer meningsfylt jobb.

11. Hvordan vil din sjef og kollegaer beskrive deg?

Her burde du forberede deg litt ekstra. Når du vet at du skal på intervju, kan det være lurt å spørre menneskene rundt deg i jobben/miljøet du er i hva de syns at du skal svare på dette spørsmålet. Hvis du ikke har mulighet til det, så burde du i hvert fall gjøre deg noen refleksjoner rundt dette på forhånd. Husk at den som vil ansette deg, kommer til å sjekke referanser.

12. Hvordan håndterer du stress eller vanskelige situasjoner?

Dette intervjuspørsmålet handler egentlig om hva slags menneske du er. Er du en planlegger, eller er du en som skrur opp intensiteten i måten du jobber på? Søker du struktur, eller fører stress til at du blir mer handlekraftig? Er du en maratonløper eller en bokser?

Noen planlegger mye, andre er mer «det ordner seg»-typen som prioriterer godt og er handlekraftige. Her gjelder det å trekke frem gode eksempler igjen. Når opplevde du stress sist, og hvordan løste du det? Fortell gjerne også hvordan du jobber for å unngå stress, at du for eksempel er nøye på å planlegge arbeidshverdagen for å unngå stress eller at du er flink til å be om hjelp hvis det koker litt ekstra.

13. Har du noen spørsmål til oss?

Hva skjer videre i prosessen er et naturlig spørsmål. Dersom du føler at motivasjonen har økt etter møtet, si det og forklar hvorfor.

Husk at et intervju er til for at begge parter skal bli kjent med hverandre. Du skal gjøre deg opp en mening om dette faktisk er en stilling du vil ha. Forbered gjerne noen spørsmål i forkant som du lurer på, og noter ned spørsmål underveis under intervjuet som kommer opp.

Konkrete temaer rundt lønn er nok ikke noe vi vil anbefale å ta opp i første samtale, men du kan gjerne stille spørsmål knyttet til arbeidskultur, rutiner og kompetanseutvikling i avdelingen du skal jobbe i.

Les også: De ti beste intervjutipsene

Ønsker du å få tips og nye stillinger fra oss i Teft? Meld deg på vårt nyhetsbrev