De ti beste intervjutipsene

Har du blitt kalt inn til intervju og usikker på hva som møter deg? Her forsøker vi å nevne noe som du kan forberede deg på og som kan hjelpe deg litt på veien.

1. Bestem deg for noen klare hovedpunkter du ønsker å kommunisere om deg selv som er relevant for akkurat denne jobben og dette selskapet. Pass på at dette er konkrete argumenter for deg som kandidat og som kan støttes av resultater, referanser eller sertifiseringer. Gjenta gjerne budskapet hver gang du får muligheten til det. Frekvens selger.

«Min erfaring fra CRM og performance er den kompetansen som kan bidra til tydelige og raske resultater i denne e-commerce rollen»

«Jeg har erfart at det er samspillet mellom de forskjellige digitale markedsføringsdisiplinene som skaper en effektiv e-commerce strategi»

2. Vær opplest på selskapet og menneskene du skal treffe.

Alt annet er latskap og signaliserer at du egentlig ikke er spesielt interessert i denne jobben. Sett av tid for å scrolle deg igjennom Facebook, LinkedIn, nettsider og partnersider for selskapet og folka du skal treffe. Bruk gjerne mer tid på å se på konkurrenter og ansatte i liknende roller slik at du får et bilde av omgivelsene.

Du er innkalt til intervju, og i møtet dukker det opp en eller to personer til som ikke ble nevnt når møtet ble avtalt. Det er den ultimate icebreaker! Hvem er de? Hva er deres rolle? Hvorfor er de med i møtet?  Din nysgjerrighet vil neppe oppfattes som noe annet enn nettopp nysgjerrighet. Om du dessuten har forberedt deg (#2) med å kartlegge selskapet kan du kanskje imponere med å se sammenhenger og kontekst som de ikke forventer av en de ikke har møtt før.

Hvem kommer du til å jobbe tett med? Hvem blir sjefen din? Bruk din medfødte sjarm om den trengs for å skape en god relasjon med den som blir mest påvirket av ansettelsen i det daglige.

3. Vær nerd!

Ikke vær redd for å bli nerdete innenfor fagområdet/fagområdene for stillingen. Målet er at den du snakker med skal kjenne på at de snakker med en som har høy kompetanse og sterk interesse for fagområdet. Ekte fagfolk er alltid ute etter læring. Kanskje du kan lære noe fra intervjueren? Få til utveksling av erfaringer og fagprat i møtet.

4. Svar på hele spørsmålet

Selv om intervjueren har lest din søknad og din CV kan det være vanskelig å stille utfyllende spørsmål. Du kjenner best hva du selv har jobbet med, så ha tålmodighet med intervjueren og gi svarene dine kontekst.

«Du har mye erfaring med Google Analytics, du…?»

«-Jeg har jobbet med GA i flere år og på forskjellige måter. Jeg kan godt forklare hvordan jeg tenkte når vi skulle sette opp kontoen i forbindelse med lanseringen av et prosjekt jeg er veldig stolt av?»

5. Velg rekkefølge på din CV

De mest vellykkede presentasjonene starter på begynnelsen med få detaljer, så nærmer man seg dagens dato med stadig større detaljrikdom. Men du vil kanskje treffe på noen som foreslår at du starter på dagens dato og går bakover. Derfor bør du trene på å fortelle din historie både kronologisk og motsatt.

Du bør bruke taletiden din klokt og passe på å få med hendelser og erfaringer som har gjort inntrykk på deg, og som har bidratt til å gjøre deg til den du er i dag. Det er opplevelsene og erfaringene dine som forteller mest om hvem du er, mens det er hva du har gjort de siste par årene som forteller mest om hva du kan.

6. Ta regi på din historie

«Kanskje du kan fortelle litt om deg selv?»

-Jada, på en dårlig dag kan det hende selv den beste intervjuer at man er litt lat, eller at dette faktisk er en utfordring til deg for å teste dine evner for å ta styringen. Dette er uansett din invitasjon til å ta regien i møtet. Husk hovedpunktene du ønsker at intervjueren skal sitte igjen med og jobb deg inn mot din CV som kart for reisen.

 

7. Vis at du vil ha jobben!

Mange går med den feilaktige oppfattelsen at det lønner seg å spille litt «hard to get» i jobbintervjuer. Innimellom hører vi nemlig at «jeg har jo kjempelyst på jobben, men vil ikke virke for interessert!» Dumt av deg! Dette kan på det sterkeste fraråde. Har du lyst på jobben, så vis det!

8. Har du noen spørsmål?

Dette er din gylne mulighet, men likevel stiller 99% av kandidatene spørsmålet: Hva er den videre fremdriften i prosessen?

Saken er den at du helt sikkert har noen mer kvalifiserte spørsmål enn det. Var det noe som talte mot at du skulle søke på jobben, eller komme i intervjuet som har med selskapets omdømme, merkevaren, markedsposisjonen eller annet å gjøre?

«På hvilken måte tenker dere at digitaliseringen vil forandre selskapet de neste par årene?»

«Hvilke mål eller ambisjoner har dere for de neste årene?»

«Jobber dere med noen prosjekter eller leveranser dere kan nevne for meg nå?»

Det kan jo dessuten hende at du som flink nerd (#3) har stilt flere gode spørsmål i løpet av intervjuet. Da kan det være en idé å oppsummere slik at intervjuere kan krysse av for at du har stilt smarte spørsmål.

9. Tilpass deg

En jobbsøkerprosess kan være tidkrevende og krever mye av deg. Husk på det når du søker en stilling. Det er ikke greit å flytte på møtet flere ganger på grunn av trivielle gjøremål. Husk at alle arbeidsgivere også søker fleksible og «enkle» folk som strekker seg for andre. Dersom du må flytte på et møte en gang bør jo det være greit, men andre gangen kan du nesten være sikker på at endringen har en innvirkning for inntrykket som arbeidsgiveren har av deg.

10. Snu i tide

Dårlig magefølelse? Er arbeidsoppgavene ikke helt hva du hadde sett for deg? Blir reiseveien for lang og knotete? Adresser det på et tidspunkt og til den som holder i rekrutteringsprosessen. Drøft dine tanker rundt dette og spill med åpne kort. Det beste for alle parter er at du eventuelt snur i tide og tidsnok til at andre kandidater kan få tilbudet om det som ikke var drømmejobben for deg likevel.