Hvem er du i sosiale medier?

Det er mer negativt at du ikke har etterlatt deg spor på internett enn det bildet fra Kypros, du vet.

Hvem er du i sosiale medier? Du har selvfølgelig en proff og gjennomarbeidet LinkedIn-profil, men hvordan står det til på Facebook og Instagram? Det kan være verdt å tenke over.

Dersom du ikke har noe å skjule har du en åpen og tilgjengelig profil. Det er mye mindre oppsiktsvekkende at det er et bilde fra en fuktig kveld langt nede i et album, enn at du har valgt å stenge hele din Facebook for innsyn. Husk at dine nye sjefer og kolleger også søker å finne en kollega som passer inn i det sosiale miljøet på jobben, så et innblikk i venner, interesser og holdninger er i de fleste prosesser oppklarende og positivt for kandidaten og selskapet.

Opp til den enkelte 

Vi som rådgivere i Teft har diskutert internt hva vi tenker om kandidater som deler alt i sosiale medier og de som ikke deler noe, og de som er midt i mellom. Og vi er uenige. For det er ikke et universelt råd, men en vurdering som hver enkelt må ta. Likevel er vi enige om en ting; Det er rart om man googler en kandidat innen fagfeltet kommunikasjon og markedsføring og ikke finner noen ting. Om man jobber med innhold, design eller reklame er det forventet at man kan finne eksempler på arbeid gjennom lenker på CV/søknad eller lett tilgjengelig på nett. I all hovedsak bør dette også være tilgjengelig gjennom din LinkedIn-profil og gjerne på din egen hjemmeside.

Hva du er opptatt av 

Vi skriver i rådet at «Det er mye mindre oppsiktsvekkende at det er et bilde fra en fuktig kveld langt nede i et album, enn at du har valgt å stenge hele din Facebook for innsyn.» Med det mener vi at FB-profilen din viser et tverrsnitt av hvem du er for resten av verden. Ikke bare den seriøse studenten eller kunnskapsrike ansatte, men også hundeentusiasten, bilgærningen eller spøkefuglen. Og sønnen, vennen og mammaen. For en arbeidsgiver som skal jobbe tett med deg mange timer hver dag kan det være interessant å vite hvem du er også utenfor jobben. Hvilke interesser har du og hva er du opptatt av? Om din nye arbeidsgiver finner ut at du ikke passer fordi du har et bilde fra bad-taste-festen i borettslaget på profilen, så er det kanskje greit å finne et litt mer tolerant arbeidsmiljø.

Valg av profilbilde

Vi diskuterer også om det er OK å ha bilde av barna sine som profilbilde. Her er det mange meninger, men vi oppfordrer deg til å tenke over hva det signaliserer å ha bilde av noe annet eller noen annen enn seg selv i kanaler der folk leter etter akkurat deg.

Det rådet vi samler oss om er at du bør se på din egen digitale tilstedeværelse fra en potensiell ny arbeidsgivers ståsted. Er det tilstrekkelig med informasjon? Gir den et riktig bilde av deg som person og kollega? I så fall mener vi at du er klar for å bli vurdert av både hodejegere og fremtidige sjefer.