Christiania Belysning satser hardt på digital retail
I likhet med de fleste andre innen retail, har belysningsbransjen merket konkurransen fra utenlandske nettaktører. For å møte dette, har Christiania Belysning lagt ned 22 små fysiske butikker og investert i en ny netthandelsplattform det siste året. Dette har vært kostnadskrevende, men nødvendig, sier CEO Maiken Skirstad Mo.
Hun har jobbet med endringsledelse og digitalisering i selskaper som Apotek1, Nille og Avinor, og de siste to årene i Christiania Belysning. -Målet er et tydelig konsept og en kundeopplevelse som gjør at vi blir Norges beste faghandel for belysning, både online og fysisk. Vi vet at kundene oppfatter lampebutikker som relativt like. Vår ambisjon er å bli spesialisten med stor S. Den som virkelig leverer service og kompetanse, og som gir deg en intuitiv handleopplevelse gjennom å forenkle kompleks informasjon.
Offensiv tankegang
Oppgavene for digitaliseringen av Christiania Belysning vil dermed være mye mer enn å bare lage kampanjer og lekker webdesign. – Vi må være smarte og modige og våge å teste ut hypotesene våre for å ta en ledende posisjon, sier Maiken. Christiania Belysning har masse kundeinnsikt og vet mer enn de fleste om hva som skjer i kjøpsprosessen når noen skal kjøpe belysning. Det er denne kunnskapen de tar med seg når de jobber med kundereisen og tester ut konsepter og løsninger. I dag er grensesnittet mellom det digitale butikkvinduet og den fysiske butikken viktig, mange kunder orienterer seg på nettet, men de ønsker å se det fysiske produktet. Og de ønsker selvsagt å få det med seg hjem samme dag.
– Kategorien har mye å hente i offensiv digital tankegang, og jeg mener det er fullstendig oppnåelig at Christiania Belysning med vår bransjekunnskap og vilje til investering og endring skal bli en tydelig ener i markedet.
Modige og rolige
Så det er ingenting å si på ambisjonene, men hva med miljøet og menneskene som skal gjøre dette? – Dette er en oppgave som drives av ledelsen og ut i organisasjonen, forteller Maiken. – Den digitale kanalen er sentralisert og det sparres og diskuteres i hele ledergruppen. Digitaliseringen berører jo alle aspekter av driften og utviklingen av selskapet. Vi trenger folk som både tør å sette retning og være åpne, nysgjerrige og spørrende. For oss som selskap betyr det at vi må stole på hverandre og gi og ta plass. Som leder jobber jeg mye med å gi faktisk mandat og heie på testing og mot. Det betyr også at vi feiler, og det er bra. Av feil får vi langsiktig læring, når vi lykkes er læringen som oftest kortsiktig. – Jeg tror også at strukturen og ordentligheten i selskapet er en aktiva i denne prosessen. Vi har gode og moderne systemer og plattformer, og vi er et ordnet og analytisk selskap med integritet og en soliditet som gir oss trøkk når vi trenger det og ro når dét trengs.
Krisetid er hjemmetid
Når effekten av nedstengingen gjorde seg gjeldende ble det norske folk enda mer opptatt av hvordan de har det hjemme, og det bidro til at kriseåret 2020 også hadde med seg noen muligheter for Christiania Belysning. – Vi er et solid og etablert selskap, og da er ikke frykt de første vi føler i møte med problemer og utfordringer. 2019 ble kostbart, men har rigget oss for fremtiden, og 2020 har vist oss hvor viktig det er med en sterk og tilpasningsdyktig digital strategi. Det er det arbeidet vi intensiverer ytterligere nå, avslutter Maiken.