Varner styrker sin digitale satsing
– Vi er avhengige av, og kommer til å gi enda større mandat og handlingsrom for vår Digital Retail-avdeling. De som blir med på denne reisen blir en grunnstein for fremtidig suksess i Varner, og da må vi tørre å satse på stolte og ambisiøse fagfolk som har lyst til å utvikle noe helt nytt i sammen, sier Digital Retail Director i Varner, Tommi Jylha-Vuorio.
Jylha-Vuorio kommer til stillingen med lang erfaring innen retail, og var blant annet med å bygge opp XXL sin vellykkede digitale satsing i Norden. Han sier han er positivt overrasket over hvor langt Varner har kommet med sin utvikling. Med grunnmuren solid på plass er han trygg på at forutsetningene ligger til rette for at Varner skal nå skyhøye mål i årene som kommer.
– Det at Varner er langt fremme hva gjelder digital utvikling gjør at vi ikke trenger å bygge it-strukturen fra bunnen av. Det gir oss kommersielle vekstforutsetninger i milliardklassen. Nå forsterker vi fagkompetansen internt for å ha rett kjernekunnskap på huset. Med teknisk grunnmur og riktig kompetanse på plass er vi rustet for stor videre vekst, sier Jylha-Vuorio.
Varner er et av Nord-Europas største motekonsern med over 1250 fysiske butikker i fem land. Konsernet er mest kjent for sine store merkevarer som Bik Bok, Cubus, Dressmann, Carlings og Volt. De siste årene har Varner bygget opp en Digital Retail-avdeling for å møte markedets digitale utvikling.
Utfordringene for fysisk retail har vært store de siste årene, og hele bransjen har hatt en ekstra vanskelig tid under pandemien. Varner møtte utfordringen med en allerede velutviklet digital struktur, og det er denne som konsernet nå utvikler og bygger videre på. – Vi vet at både behovet og etterspørselen etter det vi i Varner tilbyr er høy og stabil, men vi har vært nødt til å tilpasse driften og størrelsen på selskapet til en mer digital og litt mindre fysisk hverdag. Pandemien har vist at vi som selskap er godt rustet, og nå jobber konsernet som en helhet med å styrke og utvikle kraftfulle og lønnsomme konsepter for omnikanal, sier Jylha-Vuorio.
Nå er det viktig for Varner å forsterke den digitale avdelingen og få ytterligere kompetanse på plass. I 2025 skal 35-40 % av Varners inntekter komme fra digitale kanaler, samtidig har selskapet en ambisjon om å ta vare på den styrken som ligger i at de har fysiske butikker, og mener butikkene fremdeles vil være en viktig del av handleopplevelsen. I følge Jylha-Vuorio handler det framover om et samlet bilde hvor skillet mellom digital og fysisk handel er visket ut. Omnikanal-satsing er allerede godt innarbeidet hos Varner og står høyt i kurs i selskapet.
– Dette er en veldig spennende reise for oss som allerede har et stort fysisk nettverk på plass. Vi er på god vei til å bli veldig sterke online, og tør påstå at vi er blant de som er lengst fremme i Norden på samspillet mellom fysisk butikk og nettbutikk. I Varner er vi “customer obsessed” med fullt fokus på kundereisen. Vi skal møte kundene i deres prefererte kanal, altså der de er, når de ønsker det. Dette fokuset er ekstremt viktig for oss, sier Ass. Digital Retail Director Elise Mietle Laupstad. Vi har mye fokus på å være relevante. Vi vet at kundene eksponeres for enormt mange påvirkningselementer i hverdagen, da nytter det ikke å bare pushe varer til gode kampanjepriser. Arbeidet vi utfører er i stor grad performance-styrt. Vi vil komme nærmere kunden ved å lytte og forstå hva det er de faktisk vil ha, legger hun til.
– Vi har en enorm kundedatabase som vi vil fortsette å bygge for å tilby de beste brukeropplevelsene og kundereisene. Varner har 7,5 millioner medlemmer i sine fordelsprogrammer på tvers av alle merkevarene og 1,2 millioner nyhetsbrevmottakere. Vi har revet ned siloer og fått på plass en datalake hvor vi kan trekke ut og sette sammen data, og det skal vi bruke på best mulig måte i tiden fremover. Dette gir oss et stort konkurransefortrinn, understreker Jylha-Vuorio.
Verdiene til Varner er: business minded, passion, make it easy, friendship, happiness og responsible, og som arbeidsplass er selskapet kjent for sin gode kultur. Jylha-Vuorio, som selv er relativt nyansatt, sier han sjeldent før har møtt en så engasjert og entusiastisk gjeng som i tillegg preges av kremmerånd og høy grad av kommersielt fokus og teft.
– Her på huset brenner folk for jobben sin, og er stolte av å jobbe i Varner. Det tror jeg er i direkte sammenheng med at eierne våre er tett på den operative driften i hverdagen. Det er et lite hierarkisk miljø hvor alle er tilgjengelige for hverandre. Samtidig jobber vi mot tydelige og klare mål, og det kommersielle ligger til grunn i alt vi gjør. Jeg opplever et konkurranseinstinkt og kollektivt ønske om å nå de høye målene vi setter oss, sier Jylha-Vuorio.
Som leder for Digital Retail sier Jylha-Vuorio at han på generelt grunnlag ikke tror på micro-management.
– Digital Retail-avdelingen er et sterkt faglig miljø, og vi gir folkene våre veiledning og visse rammer. Utover det gir vi både handlingsrom og fullt mandat, men vi trenger folk som er faglig trygge og ønsker å bevise, sier Jylha-Vuorio. Jeg ønsker at de som jobber i teamet skal føle at de er med på en utviklende reise, både som lag og som enkeltspillere. Vi har størrelsen, ressursene og ikke minst merkevarene og produktene som gjør at vi kan få til helt unike løsninger, både for oss som fagmiljø, for konsernet og ikke minst for kundene våre.
Når verden åpner opp igjen skal vi bygge interne fora på bakgrunn av kompetanse, hvor informasjon skal flyte slik at vi får en god helhetsforståelse. Det er viktig at vi lytter til ansattes ekspertise og tar med oss innsikten det gir, legger han til.
Pandemien har gitt Varner flere omni-kunder, en kundegruppe som anses som de mest lukrative, så altså kommer det noe godt ut av en vanskelig situasjon. Jylha-Vuorio og Mietle Laupstad er samstemte i troen på at så fort samfunnet åpner opp igjen vil butikksalget, som har blitt hardt rammet, ta seg raskt opp igjen. Salget av sweatpants og hettegensere tar på ingen måte igjen det tapte, men med åpent samfunn vil behovene endre seg igjen, og det vil påvirke både fysisk og digital handel. De tror likevel at veksten i 2021 vil ligge på det digitale, noe som understreker viktigheten av å få på plass de rette hodene i nøkkelrollene Varner nå lyser ut.