Økt etterspørsel etter gode analyser fra Norges sjømatråd
-Når man jobber i Norges sjømatråd har man hele verden som arbeidsplass, og du får jobbe med en av de raskest voksende næringene i Norge. Vi har et sterkt fagmiljø, både internt og eksternt. Her er ingen dager like, forteller Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang.
Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet og jobber sammen med den norske fiskeri- og havbruksnæringen for å utvikle markeder for norsk sjømat. Målet er å øke verdiene av norsk sjømat, ved å arbeide systematisk med markedsinnsikt, markedsutvikling, markedsberedskap og omdømmebygging i utvalgte markeder over hele verden. Hovedkontoret ligger i Tromsø, men de har i tillegg 13 utekontorer i de viktigste markedene for norsk sjømat.
Virksomheten er konsentrert om tre områder:
Markedsføring. Sammen med selskapene i sjømatnæringen utvikler Norges sjømatråd markeder for norske sjømatprodukter som næringen selv mener det er riktig å satse på. Det brede spekteret av markedsføringsaktiviteter fungerer som en støtte til eksportørenes eget salgsarbeid, både i bedrifts- og forbrukermarkedet. Ved å øke kjennskapen og preferansen til sjømat fra Norge, er Sjømatrådets markedsarbeid med på å legge et godt grunnlag når den enkelte eksportør vil nå ut med produktene sine til markeder over hele verden.
Markedsinnsikt. Norges sjømatråd er sjømatnæringens sentrale kilde til markedsinnsikt basert på statistikk, handelsinformasjon, konsum- og forbrukerinnsikt. De leverer effektive tjenester til norske sjømateksportører som bidrar til økt kunnskap og innsikt i deres markedsutviklingsarbeid.
Kommunikasjon og beredskap. Norges sjømatråd bidrar til å utvikle og sikre omdømmet for norsk sjømat gjennom aktivt og målrettet arbeid mellom aktørene i næringen, faginstanser, myndigheter og media. Sjømatrådet jobber kontinuerlig med å styrke den proaktive markedsberedskapen for norsk sjømat i Norge så vel som i våre viktigste sjømatmarkeder.
Økt arbeidsmengde etter korona
Direktør for markedsinnsikt Tom-Jørgen Gangsø har vært ansatt i Norges Sjømatråd siden 2012. Han har jobbet bredt med analyser, markedsføring, strategi og ledelse. Han forteller at det siste året har vært ekstremt travelt og at avdelingen hans har levert en rekke analyser og rapporter til sjømatnæringen, både digitalt og gjennom seminarer og konferanser. De har også jobbet med å evaluere kildene Sjømatrådet skal benytte fremover samt med å gjøre innsikten de sitter på mer tilgjengelig.
-Etter at koronapandemien gjorde sitt inntog har arbeidsmengden på analytikerne økt betydelig. Etterspørselen etter gode analyser og beslutningsgrunnlag for den norske sjømatnæringen har definitivt økt, forteller Tom-Jørgen.
-For å lykkes i denne rollen må man evne å se helheten og sammenhengende i analysene man utarbeider – fra fangst og produksjon og ut til markedene. Det er også viktig at man er god til å samarbeide på tvers, at man er lærevillig og resultatorientert. I denne rollen skal man også være med på å drive avdelingen videre og det forventes at vedkommende kommer med innspill til hva som kan forbedres, sier Tom Jørgen.
Sterk fagekspertise og samarbeidsvillige kollegaer
Direktøren vil bli den nye analytikerens nærmeste leder. Han beskriver seg selv som en inkluderende leder med et stabilt og godt humør, som vil at folk rundt han skal lykkes.
-Jeg er opptatt av gode relasjoner og at folk skal bli sett. Når folk vokser i rollene sine og lykkes syns jeg det er veldig givende. Da kommer som regel resultatene også. Innenfor de rammer og retninger som er gitt så har du som regel fritt spillerom til å videreutvikle våre analyser. For meg er det viktig at en kollega er samarbeidsvillig, sulten på å lære og løsningsorientert. Hos oss er det viktig med godt humør, ståpåvilje og at man setter kunden først.
Arbeidshverdagen i Sjømatrådet bærer preg av høyt tempo og mange ulike problemstillinger.
-Det er få dager som er like, og man blir involvert i mange ulike prosesser. Er man av den fremoverlente typen som ønsker utfordringer er det nesten ingen begrensninger for hvor mange ulike oppgaver som man kan ta på seg. Organisasjonen bærer preg av sterk fagekspertise, godt humør og samarbeidsvillige kollegaer, forteller Tom Jørgen.
Hvorfor er det spennende å jobbe i Norges sjømatråd? Vi spurte to sjømatanalytikere.
Ingrid Kristine Pettersen (36 år), utdannet samfunnsøkonom:
Hvordan vil du beskrive arbeidshverdagen i Norges Sjømatråd?
Tall og data er en del av hverdagen. Vi sitter jo på det som trolig er verdens største database for sjømatdata, som dekker alt fra eksport til forbruker. Mye av tiden går også med til å levere og formidle analyser til både næringsaktører, organisasjoner og media. Dyktige og svært trivelige kolleger bidrar også til at det er en glede å komme på jobb.
Hvorfor er det spennende å jobbe i Norges Sjømatråd?
Det er spennende fordi man får jobbe med en av Norges mest spennende og viktige næringer. Den er kompleks og man lærer noe hele tiden – man blir aldri utlært. Man er omgitt av dyktige, hardtarbeidende mennesker som brenner for jobben sin, og gjerne vil dele av sin kunnskap, både internt i sjømatrådet og ikke minst ute i sjømatbedriftene. Vi reiser også en del – både for å møte næringsaktører og delta på ulike seminarer og konferanser, ofte i sjømatrådets egen regi. Det er jo en opplevelse å gå på et marked i Rio de Janeiro og se at det bugner av «Bacalhau da Noruega» – klippfisk fra Norge.
Hva mener du er viktig for å lykkes i stillingen som analytiker hos dere?
Man bør like tall og analyser. Det er en stor fordel og ha kjennskap og forståelse for sjømatnæringa. Dette for forstå hva som ligger bak tallene og for kommunikasjon med aktørene.
Paul Aandahl, 54 år, Fiskerikandidat fra Universitetet i Tromsø, med praksis fra fiskebåt, industri og havbruk:
Hvordan vil du beskrive arbeidshverdagen i Norges Sjømatråd?
Arbeidet er faglig utfordrende med stadig skiftende tilbuds-og etterspørselsforhold i markedene. I tillegg til å ha oversikt over markedsforholdene kreves det innsikt i fangst og produksjon globalt. Arbeidshverdagen er hektisk med leveranser av statistikk og analyser til næring, presse og internt i Sjømatrådet. Vi har et trivelig arbeidsmiljø med mange høyt kompetente kollegaer.
Hvorfor er det spennende å jobbe i Norges Sjømatråd?
Med stadig endrede markedsforhold er arbeidet uforutsigbart og viktig for næringen. Arbeidet innebærer også å besøke produsenter og betydningsfulle sjømatmarkeder. På den måten får vi opplevd store deler av verden igjennom arbeidet.
Hva mener du er viktig for å lykkes i stillingen som analytiker hos dere?
Evnen til dialog med næringen er viktig. Det er derfor en fordel med kjennskap til våre viktigste kunder. God kunnskap om økonomisk markedsteori er viktig for å forstå hvordan markedsmekanismene fungerer.
Teft har rekruttert analytiker til Norges sjømatråd