Klassiske fallgruver i en rekrutteringsprosess – og hvordan du kan unngå dem

«-Du må være ærlig med meg, June. Er det på grunn av klærne mine? Håret? Alderen? Eller er det fordi jeg har gått opp noen kilo de siste årene?»

Foran meg satt hun, kommunikasjonsrådgiveren som jeg kjenner som både smart, kompetent, analytisk og strukturert. Hun forteller at hun siden mars i år har vært i ni intervjuer og to andregangsintervjuer. Hun beskriver prosessene, møtene med potensielle arbeidsgivere, spørsmålene hun har blitt stilt (og ikke stilt) og sin opplevelse av det hele. Hun har flere ganger blitt rangert som en «Topp 3-kandidat», men hun når altså aldri helt opp.

GODE RÅD: Rådgiver June deler sine tanker om hvordan man som oppdragsgiver kan unngå de klassiske fallgruvene og hvorfor man som kandidat bør ta regien på intervjuet.

Klassiske fallgruver

Vi vet at mange oppdragsgivere er tilbøyelige til å gå i de klassiske fallgruvene i en rekrutteringsprosess: å ta avgjørelser basert på førsteinntrykket eller å gjøre vurderinger der man benytter seg selv som målestokk (ut i fra hvor vidt kandidaten likner på oss selv eller ikke).

Det kan være nyttig å huske at en stor andel av selskapene som har gjort det spesielt bra de siste årene har valgt eller blitt tvunget til å rekruttere folk som har helt annen erfaring og bakgrunn enn de som i sin tid startet det og bygde den første fasen. Markedsførere som er flinke til å ansette gode teknologer, ingeniører som er flinke til å ansette markedsførere er noen eksempler.

Og det er ikke til å legge skjul på – fra tid til annen opplever vi også at det vi kaller magefølelsen slår inn. Da er det viktig at vi som rådgivere tar vårt ansvar og våger å gi råd. Vurderinger skal gjøres ut i fra faglig kompetanse og om de personlige egenskapene er i samsvar med arbeidsoppgavene og miljøet, som beskrevet i jobbanalysen.

Det kan være fristende å glemme hva man egentlig hadde bestemt seg for når man treffer enkelte mennesker, eller hva? Gir du alle kandidater du møter til intervju de samme mulighetene til å «skinne» i intervjuet?

Ta regien

Det du som kandidat selv kan og bør gjøre er å ta regien på intervjuet når du er i en rekrutteringsprosess. Bruk din egen CV for å legge en plan for hvilke hovedpunkter du vil at intervjueren skal huske om deg, og fortell hva du kan og hvilke prosjekter eller resultater du har vært involvert i.

Vær også tydelig på egen kompetanse innen fagområdet for stillingen. Med andre ord – ikke vær redd for å bli detaljert rundt egen kompetanse.

Er du i en profesjonell rekrutteringsprosess skal det være rasjonelle argumenter for at du hevder deg. Eller faller igjennom.

Flere gode råd finner du her.